Udržitelnost. Trend nebo nutnost dnešní doby?

Udržitelnost, ekologie a recyklace

Na úvod je nutné říci co vlastně pojem udržitelnost znamená. Je to schopnost uspokojit základní potřeby dneška, aniž bychom budoucím generacím snížili životní úroveň. Společnost si často plete pojmy udržitelnost, ekologie a recyklace. Nejbližší termín k udržitelnosti je minimalismus. Žít jen s věcmi, které opravdu potřebuji. Bohužel konzumní společnost a nadnárodní firmy se nám často snaží vnutit opak. 

oblečení

Plastová, papírová nebo síťová taška

Ukázat si to můžeme hezky na příkladu s nákupní taškou. Ty plastové, které se dříve dávaly zdarma, již skoro vymizely. Nahradily je tašky papírové. Ano, jsou sice ekologické, ale kdo se chová s ohledem na udržitelnost životního prostředí má vlastní tašku, kterou opakovaně používá. I když jsou papírové tašky recyklovatelné, při těžším nákupu se mohou protrhnout nebo při dešti rozmočit. Pokud tedy chcete žít udržitelně, spíše se zaměřte na spotřebu, než na to, zda je daná věc zabalená v plastu, skle či papíře. Nebo zda je brčko plastové či papírové. Sprchový gel v rozložitelném obalu či nikoliv. Zamyslete se nejdříve, zda daný produkt skutečně potřebujete.

výšlap

Rozhodnutí

Na každém jedinci tedy je, jak se k dané problematice postaví. Zda si pořídí pár kousků kvalitního oblečení a to bude nosit co nejdéle nebo si každý týden koupí tričko z bio bavlny. Zda bude doma vařit a rozbité věci opravovat. Abychom totiž ušetřili životní prostředí je nutná změna spotřebitelského chování. Kupovat méně a skutečně jen ty věci, které potřebujeme. Protože každý výrobek, ať už je bio, eko nebo recyklovatelný s sebou nese nějaké dopady na životní prostředí už jen tím, že byl vyroben.

Tipy, jak ještě šetřit životní prostředí

  • automobilovou dopravou navyšujete svoji uhlíkovou stopu. Jezděte mhd, choďte co nejvíce pěšky nebo si pořiďte kolo či koloběžku
  • omezte konzumaci masa. Alespoň 2-3x týdně si naordinujte vegetariánský den, zkoušejte nové recepty, experimentujte s kořením i bylinkami
  • máte-li zahrádku pěstujte si vlastní ovoce a zeleninu, zkuste mrkev, dýni, cuketu, rybíz, angrešt, jahody a tak dále
  • pijte vodu z kohoutku