Pravá síla wasabi

Wasabi, nebo také japonský křen patří mezi oblíbené doplňky asijské kuchyně. Je silnější než náš křen selský, a kromě Japonska se pěstuje také v Severní Americe.
Známe jej především ve spojení se sushi, kde skvěle doplňuje chuť rýže. Mnozí z nás by si bez něj sushi nedokázalo ani představit. Ale raději to s ním moc nepřehánějte, dokáže poměrně snadno přehlušit pravou chuť pokrmu. Dále se také podává k sashimi – kousky čerstvé ryby. A hodně oblíbené jsou i oříšky obalené ve wasabi, tam ale často bývá nahrazováno obyčejným křenem, doplněno hořčičnými semínky.
pěstování wasabi
 Wasabi a zdraví
Je prokázáno, že wasabi má pozitivní účinky na lidské zdraví. Už stovky let se v Japonsku používá jako přírodní antibiotikum. Se svým vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek působí jako antioxidant a posiluje imunitní systém. Kromě toho také dokáže zbavit potraviny mnoha bakterií a mikroorganismů. To je jeden z důvodů, proč se tak často používá s tepelně neupravenými rybami a mořskými plody, které se přirozeně rychle kazí. Za zmínku také stojí, že může sloužit jako prevence různých druhů rakoviny, nebo při léčbě chemoterapií.
sushi a wasabi
Pěstování
Wasabi si můžete zkusit také vypěstovat i doma, nejedná se o nic složitého. Sehnat se dají jak sazenice, tak i semínka – ty však mohou být o něco obtížnější sehnat, jelikož se musí uchovávat ve vlhkém prostředí. Pokud je ale seženete, tak je dobré zasívat nejpozději do dvou dnů od doručení. Semínka vyséváme v druhé polovině podzimu, přes zimu se nám totiž krásně zakoření.
Den před výsevem je zalijeme v malé misce destilovanou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Vysévají se cca 3 centimetry od sebe a lehce vmáčknou do půdy. Nyní je nutné je dostatečně zalévat. Zalévejte je klidně i několikrát denně rozprašovačem, nebo lehkým pocákáním. Ale pozor, jsou velmi náchylné na přelití.
Nádobu umístěte do kryté, ale nevytápěné místnosti. Přes rok ji potom udržujte spíše na stinných místech. A zalévat nepřestávejte ani v zimě – to je období, kdy začíná vytvářet krásné listy. Na sklizeň si počkáte zhruba 2 roky, kdy rostlina dosáhne výšky cca půl metru a kořeny dosáhnou délku kolem dvaceti centimetrů.
Čekání se vyplatí, protože výsledek vás určitě potěší. Dobrou chuť!